poniedziałek, 14 stycznia 2013

Po długiej przerwie - ciasto "Zebra" :)

Witam Was po dłuuugiej przerwie. Nie miałam jakoś okazji piec i nawet czasu nie miałam, ale wróciłam i obiecuję, że teraz powrócił mi zapał i chęć pieczenia :) W szkole dość ciężko. Często wracam późno do domu i nie mam czasu na odpoczynek. Przez pewien okres poświęcam dużo czasu pierwszemu posiłkowi czyli śniadaniu  :) Zrozumiałam że to ono jest najważniejsze i bez niego ani rusz. A jak z Wagą? Waga niestety / stety wzrosła o 3 kg. A psychicznie raczej bez poprawy.

Na nowy początek znane Wam zapewne ciasto - Zebra. Czyli prosta delikatna i puszysta babka zachwycająca wyglądem :) Jest wspaniała o każdej porze dnia!




Składniki :
- 5 jajek ( żółtka i białka osobno )
- szklanka białego cukru
- szklanka wody
- szklanka oleju
- 3 szklani mąki pszennej ( + 2 łyżki pod koniec )
- 2 łyżki kakao gorzkiego
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- ekstrakt waniliowy

1. Białka ubić ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodać cukier

2. Kiedy białka będą szkliste i dobrze ubite dodawać powoli po żółtku dokładnie miksując.
3. Mąke wymieszać z proszkiem do pieczenia i powoli dodawać do masy jajecznej na przemian z wodą i olejem.
4. Kiedy masa będzie gotowa dodać łyżeczkę ekstraktu i dokładnie wymieszać.
5. Masę podzielić na 2 równe części. Do jednej dosypać 2 łyżki mąki, a do drugiej 2 łyżki kakao.
6. Blachę wysmarować tłuszczem i wysypać mąką.
7. Do formy nalewać na przemian 2 łyżki białej masy, 2 łyżki kakaowej. I tak do końca.
8. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i piec 20 minut następnie ok 40 minut w temp. 180 stopni aż do "suchego patyczka".

Smacznego :* 


Zapraszam na blog śniadaniowy simply way to heaven

9 komentarzy:

  1. upiekłabym chętnie te pyszności, ale nie wiem na jaką formę są te proporcje :(

    Twój wypiek wygląda oszałamiająco!
    boję się, że jak upiekę to ciasto to moja zebra zmieni się w jedną brązową masę :( masz jakieś porady, żeby tego uniknąć?

    pozdrawiam <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciasto piekłam w tortownicy o średnicy 23 cm :)
      A jeżeli będziesz nakładała dokładnie na przemian białą i kakaową mase napewo unikniesz "jednej brązowej ciapy". Nie ma szans tego zepsuć, to jest prostsze niż sie wydaje :)

      Usuń
  2. robilam kiedyś to ciacho ,pewnie ,ze smaczne ,mojemu braciszkowi bardzoo smakuje ;d

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam to ciasto! Bardzo ładna ta zeberka Ci wyszła :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jakie idealne paski ! Mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo fajny blog :) same pyszności :3 zapraszam do mnie :*

    OdpowiedzUsuń